Français
Vinaigre

Natuurlijke schoonmaak

Honderd en één toepassingen van azijn. Januari, 2016

Honderd en één toepassingen van azijn:

 1. Was:

  Zweetvlekken : giet een beetje azijn op de zweetvlekken voor het wassen van het kledingstuk. Wassen op de gebruikelijke wijze. Deodorantvlekken kunnen eveneens op deze manier verwijderd worden.
  Azijn kan ook gebruikt worden als wasverzachter. Gebruik azijn in het wasverzachterbakje van je wasmachine. De geur van azijn verdwijnt tijdens het drogen van de was.

 2. Gezondheid:

  Azijn verzorgt aften:breng een wattenstaafje gedrenkt in azijn aan op de aften. Herhaal dit 2 à 3 keer per dag. Azijn verlicht artritis door het pijnlijk gewricht in te wrijven met een mengsel van 2 eiwitten + 1/2 glas cider azijn + 1/4 glas olijfolie. Om wondgenezing te bevorderen, wrijf de wonde in met een mengsel van 50% olijfolie en 50% azijn. Om jeukte verlichten een kompres gedrengt met azijn op de wonde aanbrengen. Wrijf vuile handen met een pasta van bloem en azijn. De handen zulle perfect schoon en zacht zijn. Om hoofdpijn te verlichten breng een kompres gedrenkt in azijn op het voorhoofd. Laat het kompres liggen tot het droog geworden is. Als huidreiniger, giet 1 theelepel azijn in een halve liter water en reinig het gezicht met dit mengsel. Behandel een insectenbeet met een wattenstaafje gedrenkt in puur azijn. Zich ontdoen van een slechte adem: gorgelen met 1 glas water + 2 eetlepels ciderazijn. Behandel schimmelinfecties van de voeten door het weken van de nagels in pure azijn. Giet in een kom met warm water een half glas azijn en dompel de vermoeide en gezwollen voeten. Dof haar wordt glanzend door het in het laatste spoelwater een beetje azijn toe te voegen.(3-4 eetlepels /3 liter)

 3. Schoonmaak:

  Gebruik witte azijn om de wasmachine te onderhouden en daarmee de afzetting van kalk en schimmels te voorkomen. Giet 1/2 liter azijn van het doseerbakje. Voer een kort wasprogramma zonder zwieren met een lege trommel! Kook regelmatig 1/3 azijn en 2/3 water in uw elektrische waterkoker om deze te onkalken. Herhaal deze ontkalking ongeveer 1 keer per maand.