Français
différents cosmétiques

Cosmetica

Soms kunnen cosmetica toxisch zijn! April 2016

Hoeveelheid comsmetica

Per dag gebruiken wij over tien verschillende cosmetica, gaande van een eenvoudig stuk zeep, een douchegel, een crème, make-up, enz. Als men bedenkt dat elk cosmetisch product wel 10 verschillende moleculen kan bevatten en soms veel meer. Zo kunnen we stellen dat we per dag wel tussen de 100 en 200 cosmetische ingrediënten op onze huid smeren.cfr. http://www.60millions-mag.com/2015/09/29/molecules-toxiques-sur-la-peau-rien-d-ineluctable-8021)

Sommige van deze ingrediënten zijn:

controversiële conserveermiddelen zoals fenoxyethanol, parabenen met lange ketens(propyl- en butyl-parabenen), Methylchloroisothiazolinone, Methylisothiazolinone of potentieel allergene moleculen zoals parfums en kleurstoffen en irriterende oppervlakteactieve stoffen.

Chemische moleculen die je beter kan vermijden in cosmetica:

  • Alkylfenolen waarvan nonoxynolen, les nonylfenolen et les octylfénolen Deze zijn terug te vinden in haarkleurmiddelen, haar styling producten, scheercrèmes, reinigingsmiddelen voor het gezicht of lichaam en shampoos. Onderzoek op alkylfenolen bij laboratoriumdieren en wilde dieren hebben toxische effecten en hormoonverstorende stoffen aan het licht gebracht. De EU erkent dat nonylfenol een potentieel risico vormt voor de zowel de vruchtbaarheid als de foetus.

  • BHA: Hydroxyanisool (BHA) en gebutyleerd hydroxytolueen (BHT) Dit zijn twee voedseladditieven die voeding beschermen tegen oxidatie. Ze zijn geclassificeerd als kankerverwekkend in Californië en verboden in sommige landen. Er zijn zorgen over hun toxiciteit en oestrogene activiteit.

  • Titaandioxide De proeven in vivo en in vitro bij muizen en in vitro op menselijke cellen tonen aan dat titaandioxide in nanometrische vorm (deeltjesgrootte een miljoen keer kleiner dan een menselijke haar) een pro-onstekende werking heeft op de longen en het buikvlies. Waardoor ook mogelijk kankerverwekkende effecten.

  • Triclosan Triclosan is een synthetisch product dat voor meer dan 30 jaar gebruikt wordt als een antibacteriëel, antischimmel, antivirale, anti-kalk en conserveringsmiddel. De wetenschappelijke gemeenschap en milieugroepen betwisten de veiligheid en de onschadelijkheid van de stof. Inderdaad, triclosan kan de schildklierfunctie bij de mens verstoren. Bovendien ontbindt triclosan in de natuur in toxische stoffen die kankerverwekkend, bioaccumulatief en persistent zijn.

  • Parabenen Om de groei van bacteriën en schimmels in cosmetica, parfums, producten voor persoonlijke verzorging, voedsel en bepaalde geneesmiddelen te voorkomen worden parabenen gebruikt. Hun oestrogene werking en hun mogelijk verband met de groei van sommige kankercellen gevoelig voor oestrogeen moedigt aan tot voorzichtigheid, hoewel de wetenschappelijke verzamelde bewijzen tot nu toe beperkt zijn. Parabenen zijn ook geassocieerd met allergieën en huidirritaties.

Bron: Sabotage hormonal-quechoisir.org